Vesti iz privrede

Dana 29. decembra 2017. godine, Vlada Republike Srbije podnela je Narodnoj skupštini Republike Srbije predlog Zakona o potvrđivanju Multilateralne konvencije za primenu mera koje se u cilju sprečavanja erozije poreske osnovice i premeštanja dobiti odnose na poreske ugovore.

Donošenjem predloženog zakona, Narodna skupština Republike Srbije će ratifikovati međunarodni sporazum potpisan u junu 2017. godine od strane Republike Srbije i još 75 zemalja i jurisdikcija u Parizu, koji će biti osnova za izmene ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Izmene u ugovoru o izbegavanju dvostrukog oporezivanja se primenjuju od trenutka kada obe zemlje potpisnice ratifikuju Multilateralnu konvenciju.

Multilateralna konvencija predstavlja međunarodni pravni instrument kojim se planira implementacija BEPS regulative – regulative objavljene od strane OECD-a, koja predstavlja najsveobuhvatniji i najsinhronizovaniji pokušaj vlada vodećih zemalja sveta da se spreči poresko planiranje koje iskorišćava neusaglašenosti poreskih zakonodavstava zemalja, umanjuje poresku osnovicu i veštački premešta dobit u zemlje sa nižim poreskim stopama.

Za više informacija možete se obratiti našem konsultantskom timu.

Predlog Zakona o potvrđivanju Multilateralne konvencije za sprečavanje BEPS

Može vas zanimati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *