Vesti iz privrede

Ministarstvo Finansija izdalo je novo mišljenje u vezi sa obavezom konsolidacije finansijskih izveštaja. U predmetnom zahtevu obveznika zakona o računovodstvu koji dostavljen Ministarstvu, između ostalog, navedeno je sledeće:

Vrednost imovine i poslovnog prihoda matičnog i zavisnih pravnih lica, ne računajući međusobna učešća, potraživanja i obaveze, međusobne rezultate i međusobne poslovne prihode i rashode matičnog i zavisnih pravnih lica iznose:

  • prosečna vrednost poslovne imovine (izračunata kao aritmetička sredina vrednosti na početku i na kraju poslovne 2018. godine) 1.774.605 EVRA;
  • poslovni prihodi za 2018. godinu 1.169.737 EVRA;
  • prosečan broj zaposlenih u 2018. godini 112;

Imajući u vidu gore navedeno, ukoliko vrednost imovine i poslovnog prihoda matičnog i zavisnih pravnih lica u smislu člana 27. stav 5. Zakona, u zbiru ne prelazi polovinu kriterijuma iz člana 6. stav 3. Zakona za malo pravno lice (poslovni prihod: 4,4 miliona evra i prosečna vrednost poslovne imovine: 2,2 miliona evra), matično pravno lice nije u obavezi da sastavlja konsolidovane finansijske izveštaje.

Dakle, obaveza sastavljanja konsolidovanih finansijskih izveštaja postoji isključivo za ona matična pravna lica koja ispunjavaju oba uslova (kumulativno) iz člana 27. stav 5. Zakona (poslovni prihod veći od 4,4 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti i prosečna vrednost poslovne imovine veća od 2,2 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti).

Prema tome, imajući u vidu podatke iznete u zahtevu, saglasno Zakonu, matično pravno lice u konkretnom slučaju nema obavezu da sastavlja, dostavlja i obelodanjuje konsolidovane finansijske izveštaje.

MIŠLJENJE MINISTARSTVA U VEZI SA OBAVEZOM KONSOLIDACIJE FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA

Može vas zanimati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *