Vesti iz privrede

Ministarstvo finansija Republike Srbije objavilo je Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Ispod navodimo najznačajnije izmene.

Doprinosi za osnivače privrednih društava

Nacrtom zakona je predviđeno da će obveznici obračuna i plaćanja doprinosa biti samo osnivači koji predstavljaju i zastupaju privredno društvo na osnovu upisa u registar nadležne organizacije. Odnosno, obveznici doprinosa neće biti osnivači koji su samo članovi, a ne vrše predstavljanje i zastupanje privrednog društva.

Najviša i najniža osnovica doprinosa

Predloženim izmenama zakona je predviđen i drugačiji period na osnovu koga se vrši obračun najniže i najviše mesečne i godišnje osnovice kao i period primene istih. Navedene promene ne bi značajnije trebalo da utiču na iznos najniže, odnosno najviše osnovice za doprinose. Takođe, precizirano je da se najviša mesečna osnovica primenjuje i kada zaposleni radi sa nepunim ili skraćenim radnim vremenom.

Doprinosi za nezaposlenost

Nacrtom zakona se ukidaju doprinosi za nezaposlenost na teret poslodavca. Ako se predložene izmene usvoje ukupan doprinos za nezaposlenost će iznositi 0,75% u odnosu na dosadašnjih 1,5%.

Poreske olakšice

Predloženim nacrtom zakona predviđene su i određene izmene koje se odnose na poreske olakšice novoosnovanih privrednih društava, odnosno preduzetnika. Poreske olakšice će se primenjivati i na novosnovane preduzetnike poljoprivrednike. Osnivači i preduzetnici će moći da ostvare oslobođenje na mesečnu neto zaradu od 37.000 dinara i to u periodu od 12 meseci od osnivanja. Za razliku od postojećeg zakona, gde su olakšice predviđene i za zaposlene, predloženim izmenama je definisano da olakšice mogu ostvariti samo osnivači i to najviše devet osnivača kod jednog privrednog društva.

Za više informacija možete se obratiti našem konsultantskom timu.

 

Nacrt Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje

Može vas zanimati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *