Subvencije hotelskoj industriji
Javni poziv za dodelu subvencija hotelskoj industriji zbog poteškoća izazvanih epidemijom koronavirusa

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je raspisalo konkurs za dodelu bespovratnih sredstava hotelskoj industriji. Namena sredstava je da pruži podršku hotelijerima u otežanim poslovnim uslovima usled epidemije virusa SARS – CoV 2 (koronavirusa). Ukupno raspoloživa sredstva iznose 1.460.000.000 RSD.

Kolika sredstva mogu biti odobrena?

Iznos mogućih subvencija koje se može dodeliti jednom privrednom subjektu ne može preći 350 EUR po individualnom ležaju i 150 EUR po smeštajnoj jedinici, odnosno ne može preći sumarno iznos od 750.000 EUR.

Ko može konkurisati za sredstva?

Za bespovratna sredstva mogu konkurisati svi privatni privredni subjekti (rezidentna pravna lica i preduzetnici, kao i ogranci i predstavništva stranih pravnih lica) koji zadovoljavaju sledeće uslove:

  • Privredni subjekat je nosilac rešenja o kategorizaciji ili podnosilac zahteva za kategorizaciju koji je upućen Ministarstvu zaključno sa danom 01.09.2020. godine, za hotel koji se nalazi na području jedinica lokalne samouprave sa spiska Ministarstva
  • Nad privrednim subjektom se ne izvršava stečajni postupak, postupak UPPR-a, reorganizacije, finansijskog restrukturiranja ili likvidacije

Pod kojim uslovima se dodeljuju bespovratna sredstva?

Prava na dodeljena bespovratna sredstva se gube u slučaju smanjenja broja zaposlenih u periodu od 15.08.2020. do 31.12.2020. godine za više od 10%. U broj zaposlenih se ne računaju zaposleni koji su zaključili ugovor na određeno vreme pre 15.08.2020. godine, a ugovor ističe između 15.08.2020. do 31.12.2020. godine.

Ukoliko privredni subjekt ne bude zadovoljavao prethodno navedeni kriterijum, dužan je da vrati dodeljena sredstva uvećana za kamatu.

Kako se podnosi zahtev za bespovratna sredstva?

Zahtev za bespovratna sredstva se podnosi popunjavanjem obrasca sa sajta Ministarstva.  Zahtev se može podneti do dana 15.09.2020. godine.

Dodatne informacije o programu dodele bespovratnih sredstava za hotelsku industriju se mogu videti na sajtu Ministarstva.

Javni poziv za dodelu subvencija hotelskoj industriji zbog poteškoća izazvanih epidemijom koronavirusa

Može vas zanimati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *