Vesti iz privrede

U broju 1/2019 Službenog glasnika Republike Srbije objavljena je Uredba o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda (u nastavku: Uredba).

Uredba predviđa dodelu podsticaja za domaća i inostrana privredna društva koja planiraju ulaganja u proizvodnju prehrambenih proizvoda. Uredba pod proizvodnjom prehrambenih proizvoda podrazumeva:

  • Preradu proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva radi dobijanja hrane za ljude ili životinje
  • Proizvodnju različitih međufaznih proizvoda

Napominjemo da prema Uredbi maloprodaja proizvoda proizvođača koji istovremeno poseduju svoje radnje (poput pekara, poslastičarnica, mesara itd.) ne spada u proizvodnju prehrambenih proizvoda i za investicione projekte u ovoj oblasti nije moguće dobiti podsticaje.

Sredstva se mogu dodeliti za investicione projekte ukoliko je vrednost ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva (nabavka osnovnih sredstava, dugogodišnji zakup poslovnih prostorija i finansijski lizing) preko 2.000.000 EUR, a broj novih radnih mesta (na neodređeno vreme) preko 30.

Maksimalan iznos sredstava koji se može odobriti investitoru se kreće od 3.000 EUR po novozaposlenom ili 20% opravdanih troškova bruto zarada (za ulaganja u najrazvijenije opštine) do 7.000 EUR po novozaposlenom ili 40% opravdanih troškova bruto zarada (za ulaganja u devastirane opštine). Prethodno utvrđen iznos se može uvećati za:

  • 20% opravdanih troškova za ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva u iznosu do 20.000.000 EUR
  • 10% opravdanih troškova za ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva u iznosu od 20.000.000 EUR do 40.000.000 EUR
  • 5% opravdanih troškova za ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva u iznosu većem od 40.000.000 EUR

Zainteresovani investitori mogu dostaviti Razvojnoj agenciji Srbije (RAS) Pismo o namerama o realizaciji projekta. RAS na osnovu podataka iz Pisma o namerama dostavlja investitoru obaveštenje o mogućem nivou podsticaja, a onda investitor priprema prijavu za dodelu sredstava koja uključuje biznis plan u kojem se analizira ekonomska isplativost investicionog projekta.

Za više informacija možete se obratiti našem konsultantskom timu.

Uredba o podsticajima za investicije u proizvodnju prehrambenih proizvoda

Može vas zanimati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *