Nove mere Vlade RS za ublažavanje posledica krize
NOVE MERE VLADE RS ZA UBLAŽAVANJE POSLEDICA KRIZE

Kako je prošle nedelje najavljeno, u toku je priprema novog paketa mera za podršku privredi u cilju ublažavanja posledica krize u zemlji i svetu izazvane pandemijom COVID-19. Novi paket mera će najverovatnije biti donet u formi Zaključka Vlade RS čija priprema je trenutno u toku, a usvajanje se očekuje krajem jula ili najkasnije početkom avgusta.

Prema najavama, u novom paketu će se naći sledeće mere:

  1. Isplata 60% minimalne zarade u Repubilici Srbiji, odnosno oko 18.000 dinara, za 2 meseca. Isplata iz Budžeta bi trebalo da se izvrši do 10. avgusta za prvi mesec, odnosno 10. septembra za drugi
  2. Odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec (najverovatnije avgust) i to do 05. januara 2021. godine

Bitno je napomenuti da privredni subjekti neće morati da vrše bilo kakve dodatne prijave za novi paket pomoći, već će se svi privredni subjekti koji su koristili postojeće mere automatski kvalifikovati za korišćenje novih. Oni subjekti koji su u međuvremenu izgubili pravo na korišćenje mera (smanjenje broja zaposlenih za više od 10% ili drugi razlozi) takođe ne treba da preduzimaju bilo kakave radnje, samo jednostavno ne treba da povuku novac sa namenskog računa.

Najavljeno je da će nove mere moći i da koriste subjekti koji su osnovani nakon 15. marta 2020. godine, kada je proglašeno vanredno stanje.

Rokovi za praćenje ispunjenosti uslova za dobijanje podsticaja (31. decembra za smanjenje broja zaposlenih i za isplatu dividendi) ostaju nepromenjeni.

U zavisnosti da li su podsticaji korišćeni za mart, april i maj, ili april, jun i avgust, prijava za poreze i doprinose na zarade za jun (ko to još nije učinio) se podnosi regularno, ili sa datumom isplate 04. januar 2021. godine. Prijava za poreze i doprinose na zarade za jul se podnosi regularno.

Još uvek nije precizirano do kada će navedena sredstva moći da se iskoriste, ali je pretpostavka da će rok biti 15. oktobar 2020. godine.

Pored navedenih mera, postoje najave da bi Narodna Banka Srbije trebalo da donese odluku o novom moratorijumu na otplatu kredita i lizinga.

NOVE MERE VLADE RS ZA UBLAŽAVANJE POSLEDICA KRIZE

Može vas zanimati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *