Vesti iz privrede
Predmet dopune

Ovim izmenama i dopunama precizira se način korekcije rashoda poreske amortizacije u slučaju stalnog sredstva čija je nabavna vrednost utvrđena na osnovu transferne cene koja je veća od cene „van dohvata ruke“.

U članu 31. dodaju se stavovi 3. i 4:

„Ukoliko obveznik nabavi od povezanog lica stalno sredstvo za koje se amortizacija utvrđuje u skladu sa članom 10b Zakona, u ukupan iznos korekcije u tom poreskom periodu, kao i u četiri naredna poreska perioda, uključuje se iznos od 20% utvrđene razlike između transferne nabavne cene stalnog sredstva i nabavne cene stalnog sredstva utvrđene primenom principa „van dohvata ruke“.

Obveznik je dužan da u okviru dokumentacije o transfernim cenama prikaže podatak o ukupnoj razlici između transferne nabavne cene stalnog sredstva i nabavne cene stalnog sredstva utvrđene primenom principa „van dohvata ruke“, i to u svakom poreskom periodu u kom se korekcija vrši u skladu sa stavom 3. ovog člana.“

Zaključak

Dakle, ako postoji nabavka sredstava od povezanog lica, i ukoliko je transferna nabavna cena veća od cene „van dohvata ruke“,  poreska amortizacija se obračunava  na osnovicu koju čini nabavna vrednost po transfernoj ceni, dok se u izveštaju o transfernim cenama za pet poreskih perioda, počev od poreskog perioda u kojem je započeta poreska amortizacija, po jedna petina (20%) razlike između transferne nabavne cene i nabavne cene utvrđene primenom principa „van dohvata ruke“ iskazuje se kao sastavni deo ukupne korekcije.

U slučaju da vam treba bilo kakva konsultacija pozivamo vas da se javite Nem timu.

Više detalja iz oblasti „transferne cene“ možete pogledati u okviru ovog sajta na strani Usluge ili na nekom od posebnih Članaka na ovu temu.

Izvršene su izmene i dopune Pravilnika o transfernim cenama

Može vas zanimati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *