Vesti iz privrede

Fond za razvoj Republike Srbije je objavio javni poziv za konkurisanje u podsticajnom programu pod nazivom Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2018. godini. Program je namenjen preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim društvima i zadrugama koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, uz uslov da dostave zvanične finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan neto gubitak i ispunjavaju ostale uslove iz Programa. Sredstva su namenjena proizvodnim preduzećima, kao i uslužnim preduzećima iz oblasti računarskog programiranja i štamparskih usluga.

Minimalan iznos ulaganja za preduzetnike je 350.000 RSD, a za privredna društva 1.250.000 RSD. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava koji se može odobriti je 12.500.000 RSD.

Bespovratna sredstva se odobravaju u iznosu do 20% vrednosti investicije, a ostatak investicije će biti finansiran putem podsticajnog kredita sa sledećim uslovima:

  • Rok otplate za pravna lica do 10 godina uz grejs period od 1 godine; rok otplate za preduzetnike do 8 godina uz grejs period do 1 godine
  • Kamatna stopa od 1,5% godišnje uz garanciju banke, odnosno 3% godišnje uz ostale instrumente obezbeđenja

Sredstva su namenjena za sledeće investicije:

  • Kupovina, izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija, adaptacija, sanacija, investiciono održavanje proizvodnog, skladišnog ili poslovnog prostora
  • Kupovina nove ili polovne proizvodne opreme (ne starije od 5 godina)
  • Trajna obrtna sredstva, koja mogu činiti najviše 20% ukupnog investicionog ulaganja
  • Nabavka softvera i drugih nematerijalnih ulaganja

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2018. godine.

Za više informacija možete se obratiti našem konsultantskom timu.

Fond za razvoj – Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2018. godini

Može vas zanimati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *