Ovlašćeni računovođa – šta se predviđa novim zakonom?

Sticanje profesionalnog zvanja računovođe

Prema Zakonu o računovodstvu koji se primenjuje od 01. januara 2020. godine sticanje “profesionalnog zvanja” je uslov za dobijanje dozvole za obavljanje računovodstvenih usluga. Ova izmena Zakona je privukla i najviše pažnje javnosti. U skladu sa izmenjenim Zakonom, pravna lica ili preduzetnici moći će profesionalno da pružaju računovodstvene usluga samo ukoliko imaju bar jedno stalno zaposleno lice sa profesionalnim zvanjem iz oblasti računovodstva i revizije, odnosno sa zvanjem ovlašćeni računovođa.  Оvo podrazumeva da postoji zakonska obaveza obuke, edukacije i licenciranja računovođa samo samo ukoliko se profesionalno bave pružanjem računovodstvenih usluga.

Profesionalno zvanje iz oblasti računovodstva mora biti stečeno kod organizacije koja je članica Međunarodne federacije računovođa (International Federation of Accountants –IFAC).

U svetu postoji 178 organizacija koje su članice Međunarodne federacije računovođa (International Federation of Accountant – IFAC). Iz pomenutih zakonskih odredbi se izvodi zaključak da licenciranje može da se obavi kod bilo koje organizacije članice IFAC-a. Na teritoriji Republike Srbiji dve organizacije imaju status članica Međunarodne federacije računovođa:

  1. Savez računovođa i revizora i
  2. Komora ovlašćenih revizora.

Prelaznom odredbom Zakona propisana je obaveza preduzetnika, odnosno pravnih lica da u roku od tri godine od dana stupanja na snagu Zakona obezbede dokaze da imaju zaposleno minimalno jedno lice sa profesionalnim zvanjem iz oblasti računovodstva ili revizije. Budući da zakon stupa na snagu 01.01.2020. godine, rok za usklađivanje je 01.01.2023. godine.

Shodno pomenutom Zakonu o računovodstvu („Sl. glasnik RS“, br. 73/2019) Ministar finansija je doneo sedam novih pravilnika koji su objavljeni 25.06.2020. godine u Službenom glasniku broj 89/20. Svi pravilnici stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja, ali primenjuju se počev od finansijskih izveštaja koji se sastavljaju na dan 31. decembra 2021. godine, osim Pravilnik o načinu vođenja i sadržini Registra pružalaca računovodstvenih usluga koji se primenjuje od 1. januara 2021. godine.

„Profesionalno zvanje“ – nedoumice iz prakse

Nakon usvajanja izmenjenog Zakona o računovodstu u praksi se javila dilema da li sticanje profesionalnog zvanja podrazumeva i kontinuiranu edukaciju. Takođe, javila se dilema da li je jednom stečeno zvanje trajno za potrebe ispunjavanja uslova propisanih članom 18 Zakona.

Prema Mišljenu izdatom od strane Ministarstva finansija Zakonom nisu propisani uslovi za sticanje profesionalnih zvanja za fizička lica. Uslovi su propisani internim aktima i procedurama profesionalnih organizacija koje su članice IFAC-a i kod kojih se mogu steći profesionalna zvanja u oblasti računovodstva.

U skladu sa navedenom Mišljenjem lica koja su stekla zvanje profesionalnog računovođe u skladu sa prethodnim Zakonom o računovodstu, odnosno Zakonom o računovodstvu i reviziji mogu ta zvanja da koriste za ispunjavanje odredbi člana 18 izmenjenog Zakona.

POGLEDAJTE POSEBAN ČLANAK U VEZI SA ISPITIMA ZA OVLAŠĆENOG RAČUNOVOĐU.

Eksterno vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finanskijskih izveštaja

Pravna lica i preduzetnici koji se ne bave pružanjem računovodstvenih usluga za vođenje poslovnih knjiga ne moraju da angažuju lice sa profesionalnim zvanjem računovođe. Odgovornost za finansijske izveštaje je na zakonskom zastupniku i organima upravljanja.

U skladu sa članom 16 izmenjenog Zakona o računovodstvu, vođenje poslovnih knjiga ugovorom može biti povereno isključivo preduzetnicima, odnosno pravnim licima upisanim u Registar pružaoca računovodstvenih usluga. Izuzetak od ove obaveze postoji kod grupe pravnih lica, kad radi smanjenja troškova na nivou grupe, jedno od povezanih pravnih lica vodi poslovne knjige ostalim licima članovima grupe.

Pravna lica, odnosno preduzetnici koji imaju registrovanu pretežnu delatnosti za računovodstvene usluge internim aktom određuje lice koje je odgovorno za vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja za svakog klijenta kome se pružaju usluge vođenja poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja.

Lice koje je pravosnažno osuđeno na kaznu zatvora za krivično delo u Republici Srbiji ili stranoj državi, ne može da obavlja poslove vođenja poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izveštaja, kao ni obavljanja drugih poslova u oblasti računovodstva. U pitanju su krivična dela protiv prava po osnovu ugovora o radu, privrede, imovine, pravosuđa, pranja novca, finansiranja terorizma, javnog reda i mira, pravnog saobraćaja i službene dužnosti. Ovim izmenama zakonodavac smatra da će finansijski izveštaji malih i mikro pravnih lica biti značajno unapređeni.

Za nepoštovanje prethodno navedenih zakonskih odredbi izmenama Zakona su predviđene kazne i to u iznosu od 100.000 do 3.000.000 dinara.

Registar pružaoca računovodstvenih usluga

Kao što je već pomenuto, pravna lica, odnosno preduzetnici kojima je ugovorom povereno vođenje poslovnih knjiga, odnosno sastavljanje finansijskih izveštaja moraju biti upisana u Registar pružaoca računovodstvenih usluga. Takođe, pomenuta lica moraju imati dozvolu za pružanje računovodstvenih usluga koju izdaje Komora ovlašćenih revizora. Registar počinje sa radom od 01. januara 2021.godine.

Agenciji za privredne registre poveren je posao vođenja Registra pružaoca računovodstvenih usluga. Nakon upisa u Registar, o svim nastali promenama pravna lica, odnosno preduzetnici moraju blagovremeno da izveštavaju Agenciju.

Uslovi za upis pravnih lica/preduzetnika u Registar su sledeći:

  1. Ima registrovanu pretežnu delatnost za pružanje računovodstvenih usluga;
  2. Da osnivač pravnog lica/preduzetnik, odnosno stvarni vlasnik, kao i član organa upravljanja pravnog lica ima registrovanu pretežnu delatnost za pružanje računovodstvenih usluga (i da nisu osuđeni pravnosnažnom presudom za krivična dela);
  3. Pravno lice ima zaposleno najmanje jedno lice sa profesionalnim zvanjem računovođe stečeno kod organizacije koja je članica IFAC-a;

U cilju usaglašavanja sa novim međunarodnim standardima u oblasti sprečavanja i otkrivanja pranja novca i finansiranje terorizma, fizičko lice ne može biti osnivač, odnosno stvarni vlasnik ili član organa upravljanja pravnog lica ako je teže povredilo ili ponovilo povredu propisa kojim se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Formu, sadržinu zahteva i naknadu za izdavanje dozvole propisuje Komora ovlašćenih revizora, uz prethodnu saglasnost Ministarstva, koje pre davanja saglasnosti pribavlja mišljenje Nacionalne komisije za računovodstvo.

Komora ovlašćenih revizora najmanje dva puta godišnje izveštava Nacionalnu komisiju za računovodstvo i Ministarstvo finansija o pitanjima koja se odnose na izdavanje i oduzimanje dozvola za pružanje računovodstvenih usluga.

Oduzimanje dozvole i brisanje iz registra

U skladu sa članom 18 Zakona, pravnom licu, odnosno preduzetniku rešenjem se oduzima dozvola za pružanje računovodstvenih usluga, ako:

  1. prestane da ispunjava uslove za izdavanje dozvole;
  2. je dozvola iz izdata na osnovu neistinitih podataka;
  3. donese odluku o prestanku obavljanja ove delatnosti ili prestane da postoji kao pravno lice, odnosno preduzetnik u skladu sa Zakonom;
  4. postupa suprotno propisima kojima se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma – na obrazloženi predlog organa nadležnog za sprovođenje propisa o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Naknada za podnošenje zahteva za oduzimanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga plaća se Komori u iznosu od:

  1. 8.000,00 dinara za pravna lica;
  2. 6.000,00 dinara za preduzetnike.

Rešenje o oduzimanju dozvole i brisanje iz registra donosi Komora ovlašćenih revizora. Rešenje je konačno. Protiv rešenja može se pokrenuti upravni spor.

U skladu sa Zakonom Komora ovlašćenih revizora je dužna da po službenoj dužnosti, bez odlaganja dostavi Agenciji primerak rešenja o oduzimanju dozvole, radi brisanja iz Registra.

Zahtev za izdavanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga

Na osnovu člana 18. stav 16. novog Zakona o računovodstvu, generalni sekretar Komore ovlašćenih revizora, doneo je Pravilnik o formi i sadržini zahteva za izdavanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga, kao i naknadi za izdavanje dozvole.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na internet stranici Komore, po prethodno pribavljenoj saglasnosti ministarstva nadležnog za poslove finansija u skladu sa Zakonom.

Pravilnikom je propisana forma i sadržina zahteva za izdavanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga, kao i naknada za izdavanje dozvole.

Pravno lice, odnosno preduzetnik podnosi Komori zahtev za izdavanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga na Obrascu 1, koji se nalazi u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Uz zahtev za izdavanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga, podnosilac zahteva dostavlja dokumentaciju navedenu u pomenutom pravilniku, kao i dokaz o plaćenoj naknadi.

Naknada za podnošenje zahteva za izdavanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga plaća se Komori u iznosu od:

  1. 24.000,00 dinara za pravna lica;
  2. 17.000,00 dinara za preduzetnike.

Naknada za podnošenje zahteva za stručno mišljenje u vezi sa primenom ovog pravilnika na zahtev registrovanog pružaoca
računovodstvenih usluga u vezi izmene okolnosti i činjenica koje se odnose na pružaoce računovodstvenih usluga, plaća se
Komori u iznosu od:

  1. 3.000,00 dinara za pravna lica;
  2. 2.500,00 dinara za preduzetnike.

Broj računa za uplatu naknade, kao i instrukcije za plaćanje naknade dostupne su na internet stranici Komore.

Za više informacija molimo Vas da se obratite našem konsultantskom timu.

online platforma za praćenje vremena

Ovlašćeni računovođa – šta se predviđa novim zakonom?